Veiligheidsglas

Glas is van nature een breekbaar materiaal. Wanneer glas breekt ontstaan er vlijmscherpe scherven waardoor gemakkelijk ernstige verwondingen kunnen ontstaan bij mensen en dieren. In elke situatie waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld door een glazen deur of ruit te vallen is het belangrijk om ongelukken te voorkomen en bestaat er behoefte aan extra stevig glas, het zogenoemde veiligheidsglas.

De glasnorm NEN 3569 “Veiligheidsbeglazing in gebouwen” schrijft voor waar en welk type  veiligheidsglas moet worden toegepast en waartegen het veiligheidsglas bestand moet zijn. Veiligheidsglas is een speciaal soort glas. Wanneer het breekt ontstaat er door de wijze waarop het geproduceerd is geen gevaar voor ernstige snijwonden.

Er bestaan meerdere manieren om glas sterker en minder snel breekbaar te maken dan het geval is bij enkelglas. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt in:

  • dubbel- of gelaagd glas; er worden meerdere glaslagen op elkaar gemonteerd om het geheel sterker te maken, meestal door tussen de glasplaten een kunststoffolie te gebruiken. Wanneer het glas toch breekt zorgt het kunststoffolie ervoor dat het glas niet in scherpe scherven uit elkaar valt.
  • hardglas; het glas wordt in eerste instantie extreem verhit waarna het zeer snel wordt afgekoeld. Het gevolg hiervan is dat in het glas een ‘trekspanning’ ontstaat die het glas zeer sterk en hard maakt en daardoor veilig en stootvast. Breekt het toch, dan valt het glas in klein, niet-scherp gruis uiteen dat minder snel verwondingen veroorzaakt.
  • Draadglas; in het glas wordt een raster van metaaldraden verwerkt. Deze draden houden bij breuk het glas bijelkaar, zodat het niet in scherpe scherven uit elkaar valt.
085-7603060

De zekerheden van
Glas Spoedservice: